
Luonnon monimuotoisuus on noussut vauhdilla yhdeksi vastuullisuuden kärkiteemaksi ilmastokriisin rinnalle. Yritykset eivät voi enää sivuuttaa luontokatoa liiketoiminnassaan, todettiin Third Rockin webinaarissa tiistaiaamuna 10. toukokuuta.
Webinaarissa käytiin läpi, mitä kaikkea yritysten pitäisi luontokadosta tietää, miten YK:n biodiversiteettisopimus, EU:n biodiversiteettistrategia ja luonnonsuojelulain päivitys vaikuttavat liiketoimintaan ja mitä kestävyyssiirtymä tarkoittaa.
Näitä kysymyksiä webinaarissa pohti muun muassa WWF Suomen neuvonantaja Jussi Nikula.
Luontokadon pysäyttämisen kolme ratkaisutekijää ovat Nikulan mukaan suojelualueiden lisääminen, kulutuksen vähentäminen ja parempi tuotanto.
“Paremman tuotannon varmistamiseksi yritysten on tärkeää hoitaa oma arvoketjunsa kuntoon. Lisäksi yritysten on syytä hahmottaa oma roolinsa luonnonvarojen ylikulutuksessa ja se, kuinka liiketoimintamalleja olisi mahdollisesti muutettava, jotta ne mahtuisivat yhden planeetan rajoihin.”, Nikula muistutti.
L&T:n Jorma Mikkonen: “Ensin on tunnistettava omat luontovaikutuksensa”
L&T:n yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Jorma Mikkonen kertoi käytännön esimerkein, miten yrityksessä on lähdetty torjumaan luontokatoa kiertotalouden ratkaisuilla.
“Ilmastonmuutoksen ja luontokadon hidastaminen edellyttää tekoja yhteiskunnalta, yrityksiltä ja yksilöiltä. Meidän missiomme on viedä kiertotalous arkeen”, Mikkonen kertoi.
Mikkonen totesi, että ensimmäisenä on tärkeää tunnistaa omat luontovaikutuksensa. Tämän jälkeen toininnalleen voi asettaa tiedeperusteiset tavoitteet ja tehdä liiketoimintaratkaisuja, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta.
Mikkonen nosti keskeisiksi asioiksi yrityksen toiminnassa myös luontokädenjäljen mallintamisen sekä raportoinnin asiakkaille ja sidosryhmille.
Leo Stranius: “Vastuullisuus alkaa siitä, mihin lainsäädäntö loppuu”
Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius painotti webinaarissa, että ilmastokriisi ja luontokato ovat pysyviä, globaalisti vaikuttavia asioita, joita yksikään yritys ei voi enää sivuuttaa.
Biodiversiteetin huomioiminen on yrityksille oleellinen asia sekä eettisestä että liiketoiminnan näkökulmasta. Jokaisen yrityksen liiketoiminta on riippuvaista ekosysteemipalveluista, kuten ruoan ja materiaalin saatavuudesta. Säädökset kiristyvät, ja samaan aikaan yhteiskunnan arvot kehittyvät siihen suuntaan, että yrityksiltä odotetaan enemmän toimia kuin lainsäädäntö edellyttäisi.
“Vastuullisuus alkaa siitä, mihin lainsäädäntö loppuu”, Stranius tiivisti.